Galleri


Dét, vi i dag gør,

siger, tænker og

taler, dét er historie

i morgen!"

Jeg arbejder i sandhed med "Den gode historie!".

Netop nu drejer det sig om redigering af jubilæumsskriftet i anledning af Friskolearkivets 80-års fødselsdag i december.

Den gode historie om Friskolearkivet er både spændende og kompliceret, som arkivets formand

Birte Fahnøe Lund signalerer med sin overskrift til sin artikel. Faktisk kan arkivets historie igennem tiden

næsten siges indimellem at have været "vel" spændende, hvis vi tænker på det skiftende økonomiske grundlag

og... de debatter, der igennem årene har hersket omkring Friskolearkivets eksistensberettigelse og

fokusområder.

Den gode historie er, at vi nu står foran 80-års fejringen, Friskolearkivet lever i bedste velgående, og vi

ser frem til at markere dagen med udgivelse af det jubilæumsskrift, der måske ikke er så omfangsrigt, men til gengæld rummer et klart vidnesbyrd om arkivets hele historie. Og dén gode historie beskrives af ildsjæle, der

kender både Friskolearkivets virke og kilderne på nært hold, I kan glæde jer!

Lige nu er korrekturlæsningen på højeste gear, som Laust Riis-Søndergaard udtrykte det i sit svar til mig på spørgsmålet om, om jeg ville være rar at læse korrektur: "Korrekturlæsere får på forhånd bevilget særstatus i evigheden. De har gjort sig særligt fortjent".
Det får da megen korrekturlæsning til at være en ren fornøjelse, og vi er flere, der deler korrekturlæsningen

og en plads i evigheden!

Venlig hilsen Lis ToelbergVi er så klar til at modtage de næste ugers studerende fra Den frie Lærerskole!

Det giver så god mening, når de studerende fra Lærerskolen kommer ned til historisk undervisningsforløb i arkivet.

Og når vi går, Birte Fahnøe og jeg, og gør klar til projekttimerne, så finder vi blandt andet de kilder frem, som de studerende kan få brug for i grupperne.

I det kommende forløb arbejdes der ud fra 6 hovedtemaer: Christen Kold, Sangtradition, Fortælling, Morgensang

og undervisningsmaterialer igennem tiden på Ollerup - og Refsvindinge Friskole.
Til ’Christen Kold’, er det nærmest et spørgsmål om at begrænse kilderne, vi har rigtig mange bøger i arkivet, der bevidner Kolds liv og virke, og særnummeret af Friskolebladet i anledning af 200 året for Kolds fødsel, er en rigtig

god kilde, der belyser Kold hele vejen rundt. Omkring ´Sangtradition´ og ´Fortælling´ har der været bragt mange artikler i Friskolebladet, og de er blandt andet lagt frem med indstiksedler, så de studerende ikke skal bruge for

megen tid på research, det er vigtigere, at de finder fokus i deres tema frem mod fremlæggelserne.
´Morgensang`har også været belyst i mange artikler, og her kan studiekredsmaterialet udgivet af Dansk Friskoleforening også give en kort og god indføring i emnet.
Undervisningsmaterialer igennem tiden viser vi i ´fysisk´form blandt andet med anskuelsestavler, Emborgs

regnespil, sværd og skjolde fra Egebjerg Friskole og de smukke gækkebreve fra Refsvindinge Friskole.

Og nu er alt klar, og vi glæder os, og det ved vi fra introtimerne, at de studerende også gør!
Det giver så god mening, når materialerne i Friskolearkivet foldes ud og arkivæskerne lukkes op, så de skønne arkivalier anvendes i praksis!

 Reception fredag den 13. december på Vartov fra. Kl. 15.00-18.00 i anledning af, at digitaliseringen af

Lars Thorkild Bjørns historiske fortællinger om Grundtvig, Kold og Ingemann nu er færdige til præsentation!

Alle interesserede er velkomne til at komme og ønske Lars Thorkild Bjørn og initiativtagerne til lykke! Deltagelse

er gratis, men da der er et begrænset antal pladser, er det er god idé at tilmelde sig allerede nu. Tilmelding forgår

via:

https://grundtvig.nemtilmeld.dk/1

Programmet vil byde på velkomst, visning af sekvenser fra billedfortællingerne og den nye hjemmeside www.grundtvigkold.dk . Der vil være taler, sange og musikalske indslag af blandt andre Erik Grip,

Michael Kammer, Ib Myrner og Torsten Mariegaard.

Det bliver en festlig eftermiddag med rig lejlighed til lykønskninger, samtale og en første indføring i det digitale

univers med de tre herrer, der har haft så stor og afgørende betydning for dansk kultur, dannelse, uddannelse

og aktiv deltagelse i civilsamfundet!

Med venlig hilsen

Landsbyhøjskolen - Friskolearkivet - Grundtvigs Forum


En forrygende uge i Friskolearkivet!

Mandag fortalte Birte Fahnøe sin fine "Musikalske Kold-fortælling" for en meget engageret gruppe af første-årgangsstuderende i foredragssalen på DfL. Og det var med musikalsk ledsagelse af en studerende, en smukkere optakt til de studerendes historiske projektarbejde i arkivet kunne vi ikke have haft!

Onsdag havde vi først arkivdag, dernæst mødte styrelsesmedlemmer og arkivets forretningsfører ind til to styrelsesmøder. Og her kom der gode ideer til både dagligdag og drift i arkivet, skønt!
Efter møderne blev støvsugere, spande, klude og koste fundet frem. Så blev der gjort rent på højtryk, det var herligt, og der blev en helt fremmed lugt! Afslutningsvis nød vi Birtes chilli concarne under dejligt samvær.

Torsdag havde Birte og jeg sammen med Mikkel Kjeldsen, lærer på DfL, intro for de studerende om deres kommende undervisningsforløb i arkivet. Og da det mundede ud i megen dialog om. "Hvorfor vi har friskoler?" - både i de tidligste tider og nu, så er meget lykkedes! Flere studerende var kede af, at de ikke skulle ned i arkivet med det sammen men først om 1½ uge, vi svarede, at så kan de glæde sig endnu mere!

Efterfølgende lå der en besked på min telefonsvarer med spørgsmål fra "Enghaveskolen" i Faaborg forud for deres 50 års jubilæum til sommer, den opgave ser vi frem til at løse i samarbejde med folkene fra skolen.

En forrygende uge i arkivet med fart over feltet, og så netop, hvor hele landet fejrer Rødding Højskoles 175 år, det giver så god mening!Det her er altså sjovt!/Lis Toelberg

Den 2. februar 2015 skrev jeg nedenstående opslag her på Friskolearkivets Facebook, og lørdag den 12. oktober 2019 blev jeg ringet op på mobilen:
"Det er Anne Andersen, jeg har fået at vide af en god ven fra Falster, at du engang skrev om min sang på nettet!" Nu lyttede jeg spændt!
Men da jeg i efterårsferien stod som bondekone i Sagnlandet Lejre, blev Anne og jeg enige om at tales ved efter ferien, og det gjorde vi i dag, og Anne fortalte:

" Min søsters veninde havde altid en sang eller en strofe på læben, når hun gik en tur, og da hun havde fødselsdag, ville min søster gerne give hende en sang, og derfor skrev jeg 'Frit efter højskolesangbogen' tilbage i 1993, det var nærliggende for mig at bruge højskolesangbogen, og der er endnu ingen, der har knækket koden for titlerne på alle de sange, jeg har brugt. At sangen i 1993 blev underskrevet med initialerne AL, skyldes, at jeg dengang hed Anne Larsen".

Jamen altså, sommetider går oplysninger til arkivet ad de mest finurlige veje, og nu ved vi, at det var Anne, der skrev 'Frit efter højskolesangbogen'. Tak for en god samtale i dag Anne, og efter den ved jeg, at du har glimt i øjet, og nu er primærkilden på plads hos os i arkivet!

Her har I det oprindelige Facebook-opslag fra 2015:

Frit efter Højskolesangbogen....

I Friskolearkivet er "Højskolesangbogen" naturligvis en af de kilder, vi ofte bruger. Her kan I se/synge en herlig sang, som jeg er blevet gjort opmærksom på af en af mine gode arkiv-kollegaer. Vi ved ikke, hvem der har været den musikalsk kreative og sangglade "sammenføjer" af denne sang, men den er herlig, og den, der har sat den sammen, er en sangkender med glimt i øjet!

Sangen kan ses her


Arbejdet i arkivet er så skønt afvekslende!

I sidste uge fik vi gjort lidt rent i hjørner og kroge, der er så støvet efter, at dørene har været lukket igennem sommerferien.

Arbejdet har i dag været koncentreret omkring journalerne i Pensionskassen af 1925 for private eksamensskoler, et stykke sorteringsarbejde, der allerede har strakt sig over et par måneder, men som nu kan forventet at være afsluttet midt i september måned. Så er alle medlemmers navne sorteret efter deres efternavne og fornavne og være let genfindelige til evig tid, det bliver dejligt, når den sidste kasse lukkes efter et stort og omhyggeligt arbejde!

I næste uge arbejder vi videre med pensionskassen og billedregistreringerne efterfuldt af to styrelsesmøder, så det bliver atter en anderledes dag - dejligt!


En tur ad memory lane...

Egentlig ville jeg bare fortælle, at vi er kommet godt igang igen efter en lang, dejlig og oplevelsesrig sommerferie.
Men så skulle jeg i Friskolearkivets fotomapper på min computer i dag, og så var det som en tur ad memory lane - altså bare de seneste 15 år, selv om det for os i det daglige kan synes som om, at vi bevæger os henad en 170 årig historisk minderig vej, hvor vi selv var med hele vejen...
Dér dukkede så meget op som perler på en snor! Styrelsesmøder, købmandsmødet, Dalby protokollen på Møntergården, årsmøder hos os selv og landsmøder i Dansk Friskoleforening, Høresalen i Dalum, studerende fra DfL i arkivet, udstillinger, henvendelser, besøg på friskoler og hos private og meget, meget mere, ren memory lane!
Jeg skal spare jer for yderligere detaljer og lade billederne tale for sig selv her frem mod Friskolearkivets 80 års jubilæum, som vi kan fejre i december 2019. Tro mig, det skal I nok komme til at høre mere om, for det er en glædelig begivenhed, som vi ønsker at markere med manér!

Et fint årsmøde og en god generalforsamling!

Der er intet så skønt som at berette om Friskolearkivets virke,

om tiltag, forespørgsler, indsamling, registrering og synliggørelse, og at gøre det for en god interesseret flok højner det hele! 
Tak for gode beretninger, og tak til alle fremmødte og en helt speciel TAK skal lyde til dig Karen Bisgaard for dit store engagement i Friskolearkivet igennem de mange år! Du valgte ikke at genopstille i år, alt må have sin tid, som du sagde, det er nu hyggeligt, at du straks blev valgt som suppleant!
Morten Tram Møller blev valgt ind på Karens plads, en værdig arvtager. Velkommen til dig morten!
Den gode historie om fællesskab og frihed i tanke og undervisning!

Fra Birte Fahnøes hilsen: "Det jeg vil fortælle lidt om, det er, at I jeres arkiv, hvor vi passer og gemmer på jeres hukommelse og historie, der laver vi selvfølgelig vores kerneopgaver, og det er, at vi indsamler, arkivalier og billeder, og vi registrerer. Tak fordi I viser os tillid og sender jeres arkivalier, bliv endelig ved med det, det er så vigtigt at gemme historien.


   

Friskolearkivet er på pletten til landsmødet!

Under landsmødet på Comwell i Kolding fra den 4. til den 5. maj i Dansk Friskoleforening/Friskolerne er Friskolearkivet naturligvis på pletten med en stand.

Besøg os på standen, og hør om "Den gode historie", og hvorfor det er vigtigt at bevare og synliggøre den ældre historie men også den nye, der dagligt foregår rundt omkring på landets friskoler til glæde for eftertiden! 
Vi er klar til en god samtale om "Den gode historie", som vi har et ganske rimeligt overblik over i et snit på efterhånden 165 år...

Vi glæder os til at tale med jer!

     
Historisk fokus! 3.3.19Under det tredje besøg i arkivet, har de fleste af de studerende fra DfL fundet fokus for de undervisningsforløb, de udarbejder. For os er det altid meget interessant at opleve, hvilke historiske nedslag der vælges. Og her kan fokusområderne være lige så forskellige, som forskellighederne på de skoler, de arbejder med: "Fortællingen brugt i undervisningen", "Bygningernes tilpasning til den skiftende undervisning" eller "Forskellige former for undervisningsmaterialer"...


Næste skridt bliver de sidste kig i arkivkasserne, derefter formulering af undervisningsforløbene, der bliver fremlagt for hele holdet. Og her vil vi fra arkivet kigge forbi, det er så fint, at se arkivalierne omsat til praksis!
Det umuliges kunst... 22.2.19


Over to uger har vi et forløb med 23 studerende fra Den Frie Lærerskole i Friskolearkivet. 6 grupper dykker helt ned i 6 skolers fornemme historie, så alle arkivalier og rekvisitter bliver udfoldet, så lever arkivalierne optimalt, hvilket er en ren fornøjelse. De studerende skal udarbejde et undervisningsforløb ud fra de historiske kilder, hvilket er både spændende og udfordrende at arbejde med!

Det umuliges kunst refererer til, at der i de "smalle" rum sidder 23 studerende og arbejder, deres lærer cirkler rundt, og vi er tre fra arkivet, der er konsulenter for grupperne. Dertil sidder Bent Toelberg og Cecil Christensen og arbejder koncentreret med billedregistrering. Ja, ja alt kan lade sig gøre, og vi kan sagtens arbejde 29 personer samtidig i arkivet... Herligt!

NB! Friskolearkivets vedtægter ses - her   


                                         

                                      

                                 

                                            
Årsmøde 2019
Lis Toelberg og studerende