Baglandet udvides med en støtteforening
Af Cecil Christensen
Arkivudvalgsmedlem i Friskolearkivet
I 2009 stod klart, at Videns- og Studiecenter for Fri Skole ikke kom til at indgå i et samarbejde, der kunne lette Dansk Friskoleforening for det ekstraordinært høje tilskud, som var blevet ydet til denne institution. Ikke uventet kom der et pres for at få vurderet, om institutionen egentlig indeholdt kvaliteter, der var værd at bevare.
Efter flere interne drøftelser blev det tydeligt, at skulle institutionen videreføres, måtte Biblioteket for det Folkelige Arbejde finde en anden ejer eller lægges i depot. Ved bruddet mellem foreningerne havde ingen haft fokus på dette bibliotek med dets mange tusinde bind, hvorfor det uden diskussion var indgået i både ABFA og Videns- og Studiecenter for Fri Skole. Det var selvfølgelig arbejdskrævende, selv om der ikke længere var økonomi til fortsat at holde det aktivt. Dansk Friskoleforening krævede nu, at der blev fundet en løsning, som kunne drives med et lavere tilskud og skabe koncentration om de nærmest uvurderlige friskolearkivalier. Disse havde altid været stedbørn i Biblioteket for det Folkelige Arbejde, hvor primært nogle frivillige friskolefolk havde til opgave at få styr på sortering og registrering. I Nornesalens aktive periode og ABFA´s første år med afviklingstilskud havde arkivarer søgt at skabe faglig orden i arkivet, men arbejdet led under, at nogle af de mest aktive friskolefolk var afgået ved døden, og arkivarerne havde just ikke indgående kendskab til friskoler.
Stillet over for denne besked var det modigt, at nogle af de mest aktive i Videns- og Studiecenter for Fri Skole påtog sig den næsten umulige opgave at genoplive et egentligt friskolearkiv. Birte Fahnøe Lund bad mig hjælpe med at udfærdige vedtægter, som var forhåndsdrøftet i bestyrelsen på et tidspunkt, hvor der blev udtænkt mange scenarier for en afvikling af Biblioteket for det Folkelige Arbejde. Det lykkedes os at få udfærdiget et sæt vedtægter, som i hovedsagen opfyldte bestyrelsens ønsker og tilkendegivelser fra Dansk Friskoleforening og Den frie Lærerskole, mens Foreningen af Grundtvigske Valg- og Frimenigheder havde meldt fra. Vedtægterne blev vedtaget på årsmødet i 2010, idet navnet dog kom til stor diskussion, da personer tilknyttet Vartov-Arkivet var mødt op og protesterede højlydt mod, at arkivet kom til at hedder noget med ”fri skole”. Som dirigent endte jeg med at foreslå navnet Friskolearkivet, som heldigvis kunne accepteres af repræsentanterne for lærerskolen.
Friskolearkivet blev som dets nutidige forgængere stiftet som en selvejende institution, hvor et repræsentantskab på årsmødet tager stilling til institutionens drift og vælger bestyrelse. Det ville give et bagland bestående af 10 personer, som ligeligt var udpeget af Den frie Lærerskole og Dansk Friskoleforening, men for at gennemføre driften blev det anset for ønskværdigt, hvis gruppen af aktive frivillige fik mulighed for at få indflydelse. Vedtægterne indeholdt derfor en bestemmelse om, at baglandet skulle udvides med en støtteforening, der skulle sikres status på lige fod med Dansk Friskoleforening og Den frie Lærerskole.
Den nyvalgte bestyrelse fik travlt med at afvikle biblioteket, som i godt samarbejde med Syddansk Universitet blev flyttet dertil, mens Lis Toelberg fik udvalgt en betydelig håndbogssamling, der i dag står som den nødvendige baggrundslitteratur i Friskolearkivet. Det var et kæmpearbejde, så støtteforeningen havde ikke førsteprioritet i 2010. I forsommeren 2011 bad Birte Fahnøe Lund mig om at udfærdige vedtægt for en støtteforening. Bestyrelsen havde i første omgang udpeget nogle foreløbige ”støttepersoner”, og vi blev således 3, der en eftermiddag traf beslutning om at danne en støtteforening på et stiftende møde den 20. juni 2011. Årsmødet var på dette tidspunkt afholdt, hvorfor følgende bestemmelse var en del af vedtægten:
Støtteforeningens medlemskreds vil i første omgang bestå af den kreds af personer og institutioner, som direkte har støttet Friskolearkivet, og som opfylder denne vedtægts § 3. Foreningen vælger bestyrelse på generalforsamlingen i foråret 2012 og indleder herefter driften.
Den første bestyrelse blev altså valgt i 2012, og i de første år var det helt overskyggende arbejde at få sammensat en medlemskreds bestående af støtteskoler. Da der var blevet en ledig bestyrelsesplads i 2014, lod jeg mig som nypensioneret overtale til at træde ind, men eftersom Anne Tribondeau gerne ville fritages for formandsposten, og Birte Fahnøe Lund ikke ønskede at varetage formandsposten både i arkivet og i støtteforeningen, blev jeg pludselig formand, selv om jeg egentlig ikke syntes, at det var en opgave, jeg havde lyst til. Efter mange år med foreningsopgaver var jeg mest motiveret for arbejdet med Friskolearkivets kerneopgaver.

Anne Tribondeau var formand for Støtteforeningen for Friskolearkivet fra 2012 til 2014. Anne gav et meget klart signal under ”Hilsener” til Landsmødet i Dansk Friskoleforening den 3. maj 2013: ”Meld jer som støtteskole for Friskolearkivet, det giver ingen mening ikke at gøre det!”. Til Dansk Friskoleforenings 125-års jubilæum i 2011 var Anne medvirkende til, at arkivalierne blev taget ud i den sfære, de præsenterer sig bedst, nemlig foldet ud for interesserede!
Formandens opgaver er mest af organisatorisk art, og for en støtteforening er det vigtigste at søge og finde ekstra indtægter. Som Lisbeth Riis-Søndergaard har beskrevet, lykkedes det at finde midler til at udgive ”FRISKOLEHISTORIE – en antologi” i to bind, da en del fondssøgninger gav resultat gennem et samarbejde mellem de to bestyrelser. De færreste fonde vil donere beløb til støtteforeninger, så ansøgningerne kom i det store og hele fra begge foreninger, og bestyrelsesarbejdet er fortsat vævet så meget ind i hinanden, at det kan være uklart, om en sag skal behandles i den ene eller anden instans. Personligt følte jeg helt klart, at der var mest behov for mig til de løbende arkivopgaver, men desuden ville jeg gerne have mere tid til at dyrke de historiske vinkler, som så rigeligt viser sig i Friskolearkivets samlinger. På årsmødet i 2018 trak jeg mig derfor ud af støtteforeningens bestyrelse.
