Årsmøde og generalforsamling lige til tiden!
Det var en stor lettelse i en mere fredelig periode af corona-virus, at vi igen i 2022 kunne afholde årsmøde i Friskolearkivet og generalforsamling i Støtteforeningen for Friskolearkivet mandag den 16. maj som planlagt og efter vedtægterne. Og både Den frie Lærerskole, Dansk Friskoleforening, personlige støttemedlemmer og repræsentanter fra støtteskolerne var deltagende. Det viste sig igen i år, at den brede repræsentation bidrager godt i dialogen, når der sættes fokus på de rejste spørgsmål fra flere vinkler.
Vi fik i år ikke en egentlig beretning fra Støtteforeningen for Friskolearkivet, da formand Poul Ejvind Hansen var sygemeldt på dagen, derfor fortalte Lis Toelberg støttet op af forretningsfører Ebbe Lilliendal om de tiltag, der er foretaget i årets løb for at invitere nye støtteskoler som støttemedlemmer, ligesom Birte Fahnøe Lund inviterede nye personlige støttemedlemmer fra talerstolen under Landsmødet i Dansk Friskoleforening 2022.
Herunder ses bestyrelses beretning ved Birte Fahnøe Lund og efterfølgende Fra den rullende kontorstol 2022 ved Lis Toelberg. Beretninger, der vidner om megen og mangfoldig aktivitet i Friskolearkivet, vi ved aldrig, hvad en dag i arkivet vil bringe udover det planlagte, men kedeligt er det aldrig!
Skulle en eller måske flere af læserne have lyst til at være del af samarbejdet i arkivudvalget, så er du/I så hjerteligt velkomne. Der er mulighed for at være med i arbejdet hver torsdag i tidsrummet 10.00-16.00, men færre dage eller timer kan altid aftales. Enhver indsats gør en forskel, og alle forudgående arbejdserfaringer kan bruges i arkivet, hvor vi har alle mulige arbejdsopgaver. Er du interesseret så kontakt Lis Toelberg på mail: lis.toelberg@gmail.com.
Med dette ønsker vi alle en rigtig god og velfortjent sommerferie!
Årsberetning for Friskolearkivet, den 16. maj 2022
Det er en stor glæde at se tilbage på endnu et aktivt og berigende år i Friskolearkivet. Det er også befriende at kunne mødes frit og uden restriktioner inden for den tidsramme, der står i vedtægterne.
De mange aktiviteter spænder vidt, som beretningen vil vise. I efteråret fik vi en forespørgsel fra Mie Lund Hansen, ansvarshavende redaktør af Magasinet Fri Skole. Hun var optaget af at skrive en artikelserie om Historiens stærke Friskolekvinder. Mie besøgte os i Arkivet, og vi foreslog et antal kvinder, der har været helt særlige i friskolebevægelsen. Til dato er det blevet til to artikler. En om Ane Jensen, Trunderup, der allerede i begyndelsen af 1850´erne oprettede en hjemskole i Trunderup med det formål at give sine børn en undervisning med liv, lyst og glæde, et tydeligt modstykke til almuelæreren i Kværndrup, hvis mest brugte pædagogiske middel var et reb med knuder. Det skulle hendes børn ikke udsættes for.
Den anden artikel omhandlede Julie Heins, der efter en skilsmisse valgte at forsørge sig selv og sine børn. Hun oprettede en pigeskole i Odense og senere en læreruddannelse for kvinder. Julie Heins skrev meget alternative lærebøger i dansk og efter sigende, var hun den første der offentliggjorde Kolds fortælling om Lille Mis i en af sine lærebøger. Kold sendte af og til sine elever til Julies børneskole, for han beundrede hendes alternative pædagogiske metoder. Jeg ved, at Mie har flere stærke kvinder i støbeskeen, og vi hjælper gerne, hvor vi kan.
Formidling er en væsentlig del af Friskolearkivets virke, og vi glæder os meget over samarbejdet med historielærer Mikkel Kjeldsen. I indeværende år har det heldigvis været muligt at gennemføre samarbejdet med de tre klasser på første årgang på Den frie Lærerskole. Vi har p.t. hold tre i arkivet, og vi glæder os meget over deres engagement. Temaerne er følgende: Fortælling, sangtraditionen, Christen Kold, Ollerup Friskole og Refsvindinge Friskole.
Formålet med samarbejdet er, at de studerende:
– opnår indsigt i de frie skolers historie, herunder kendskab til Friskolearkivet
– opøver kompetencer, der er centrale i lærergerningen på en fri skole
Vi får mange positive tilbagemeldinger fra de studerende, og vi fortsætter meget gerne samarbejdet. For ikke at gro fast i fastlagte temaer, vil vi i samarbejde med Mikkel overveje andre væsentlige temaer, for dem er der mange af!
I sommeren 2021 fik vi en henvendelse fra Frederiksberg Friskole, der i 2021 havde 40 års jubilæum. De ville i den anledning udgive et jubilæumsskrift, og vi blev opfordret til at skrive en artikel om Christen Kold og hans menneske- livs- og skolesyn. Artiklen udkommer medio maj måned 2022. Artiklen kan læses på vores hjemmeside.
I meget nær fremtid kommer der en registrant af de mange artikler, der har været om Fortælling i diverse friskoleblade fra 1893 og frem til 2022. Registranten vil blive lagt ud på vores hjemmeside. Det ville selvfølgelig være det mest optimale at digitalisere artiklerne, men det er der desværre ikke mandskab til.
For cirka ti år siden modtog vi Dorte Thirslunds arkivalier om Christen Kold, de er omfattende og meget interessante. I ”gemmerne” fandt vi en udgave af bladet Dannebrog, der udkom fra 1859 til 1863. De to numre, vi har i arkivet er fra september 1860, hvor der blev afholdt et friskolemøde i København. Hovedtaleren var N.F.S. Grundtvig, og det er både første og sidste gang, han holder tale ved et friskolemøde med deltagere fra hele landet. Mødet varede to dage, og der blev bl.a. diskuteret pædagogik, frihed i dannelse og uddannelse og udbredelse af de frie skoler. De to numre fra 1860 er transskriberet og lagt ud på vores hjemmeside.
I november mødtes bestyrelse og styrelse til en rengøringsdag i arkivet. Det var meget tiltrængt. Vi nåede alt det, vi drømte om, og oprydningen har medført, at vi nu igen har plads til de nye arkivalier, vi modtager. Tak for den store hjælp, uden jer var det ikke muligt at nå alle opgaver.
Arkivudvalget mødes hver torsdag, det er altid fornøjeligt, og vi får i fællesskab løst mange opgaver. Lis er helt fantastisk til at organisere og vurdere, hvad der er væsentligt. Bent og Cecil arbejder på højtryk med billedregistrering, det er et stort arbejde, og tidshorisonten er vist nærmest uendelig, for der er uendelig mange fotos. Ikke desto mindre er det netop blandt andet billeder, der efterspørges, så det er et meget væsentlig arbejde.
På sidste styrelses/bestyrelsesmøde blev en ”varm kartoffel” berørt. Lis’ ansættelse slutter i oktober 2024, og derefter kan hun ikke længere varetage et flexjob, med andre ord, Lis går på pension. Det efterlader os med et problem, som vi længe har skubbet foran os, men vi er i tænkeboks, og vi skal nok finde en løsning. Vi må også erkende, at os i arkivudvalget er plus 70. Vi synes stadig, at vi kan yde et godt stykke arbejde, men hvor længe?
Slutteligt vil jeg takke for det gode samarbejde i styrelsen/bestyrelsen, I er medvirkende til, at vi fortsat begejstres og får energi til det daglige arbejde. Tak til Den frie Lærerskole for husly, tak til de mange medlemskoler og personlige medlemmer, der støtter arkivet, og ikke mindst stor tak til Dansk Friskoleforening, der yder et væsentligt tilskud til driften.
En særlig tak til Ebbe Lilliendal, der trofast varetager den økonomiske del. Du er samtidig en god sparringspartner, der kommer med rigtig mange gode forslag.
Birte Fahnøe Lund/ Styrelsesformand for Friskolearkivet
Fra den rullende kontorstol 2022
Når jeg kigger i mine mapper på computeren, så er det tydeligt, hvad arbejdet, aktiviteterne og hjertet er fyldt med – nemlig: friskoler, lærere, elever, forældre og samarbejdspartnere i sammenhængen omkring Friskolearkivet og frie skoler.
Ofte er det brugerhenvendelser, der styrer, hvad en given dag i arkivet bringer. Vi får henvendelser f.eks. fra slægtsforskere, der søger deres aner, og her er det oftest en af de gamle protokoller, der giver os svaret – protokollerne er i det hele taget et fornemt vidnedsbyrd om, hvad der skete på en egn, da oplysningerne om eleverne afspejler dagliglivet. I forrige uge talte jeg med nogle studerende om, om gyldig grund til fravær på skolen i juni og i oktober for godt 100 år siden – gyldigt fravær var noteret som ”roerne” – fjernt fra 2022, men det giver stor historisk mening!
I juni 2021 fik vi henvendelse fra Stige Friskole, om vi ville holde oplæg til deres møde for bestyrelse og lærere, hvor temaet var Frihed – frihed til hvad? Det var for Birte og jeg dejligt at være oplægsholdere til deres møde.
Henvendelse fra Dansk Friskoleforening resulterede også i, at vi var indlægsholdere til deres sekretærkursus, hvor vi talte om Christen Kold og hans betydning og om Dansk Friskoleforenings historie – det var en fin dag, hvor vores oplæg også affødte en god dialog.
Som I ved, så opkræver vi hvert år i oktober kontingent til Friskolearkivet, og så holder Ebbe og jeg vågent øje med, hvem der indbetaler til kontoen. Andet træk er her, at jeg går ind på de resterende skolers hjemmesider og forsker i deres mailadresser, om de har skiftet sekretær eller skoleleder, og her finder jeg oftest årsagen. Skolerne er med os – måske først i anden opkrævningsrunde, men de er der og støtter os! Arbejdet med at afsøge hjemmesiderne er et stort puslespil, men hver gang bliver jeg oplivet af at se, hvordan skolerne præsenterer deres skole for omverdenen – det afspejler stor mangfoldighed om godt skoleliv!
Senest har vi taget en runde med invitation til at blive støtteskole for Friskolearkivet til oprettede friskoler indenfor de sidste 5 år, med et tilbud om rabat glidende over 3 år, hvor skolerne så ender med indbetaling af de 4,50 kr. per elev om året.
Til Landsmødet i FRISKOLERNE inviterede vi til at blive personligt støttemedlem for arkivet, hvor antologien Friskolehistorie var en foræring sammen med indmeldelsen, det affødte 6 nye personlige støtter. Fokus på vores stand til landsmødet var i år bøger – nemlig Birtes fine bog om Mads Hansen, Cecils bog om Friskoler – i ny belysning og tidligere skoleleder og valgmenighedspræst Aksel Bordings bog Bibellæsning. Aksel bad mig om at anmelde hans bog, og jeg ved, at han vil sende anmeldelsen rundt til i hvert fald alle de grundtvig-koldske friskoler, den er en gave til lærere, der skal fortælle bibelhistorie.
I det hele taget var det os en stor glæde, at vi som den eneste institution udenfor FRISKOLERNE havde stand til landsmødet – det er dejligt at være i nær familie!
Hvad hjertet er fyldt med – jeg kunne blive ved længe, men jeg vil slutte med at takke arkivudvalget for vores nære samarbejde i det daglige, I er de bedste sparringspartnere, man kan have. Tak også til styrelserne for arkivet, og til DfL, der altid på mere end fysisk måde er rummelige overfor arkiv-kælderfolket! Og tak til FRISKOLERNE for alle dialoger igennem året.
Til landsmødet i Dansk Friskoleforening sagde en til mig: Hvor var det en god hilsen du sendte fra talerstolen! Jeg sagde tusind TAK og tilføjede, at det var Birte Fahnøe, der sendte hilsenen – en misforståelse jeg kun blev glad for – tusind TAK for samarbejdet igennem året, Birte, vi er enige om, at vi ikke bliver arbejdsløse!
Lis Toelberg/ Daglig leder af Friskolearkivet i Ollerup