Årsmøde i Friskolearkivet 2025
Årsmøde i Friskolearkviet den 22. maj kl. 15.30 i spisesalen, Den frie Lærerskole, Svendborgvej 15, Ollerup, 5762 Vester Skerninge
Årsmøde i Friskolearkviet den 22. maj kl. 15.30 i spisesalen, Den frie Lærerskole, Svendborgvej 15, Ollerup, 5762 Vester Skerninge
En lille jule- og nytårshilsen til vores besøgende.
Det er med stort vemod, vi har modtaget meddelelsen om Lars Thorkild Bjørns død. Han var en kær gæst i Friskolearkivet, som han besøgte adskillige gange for at aflevere bøger, artikler og egne noter blandt andet til de poetiske billedfortællinger om Kold og Grundtvig. I Friskolearkivet er vi meget taknemmelige over, at det netop til til…
Det var et skønt og intenst døgn til landsmøde i FRISKOLERNE og generalforsamling i Dansk Friskoleforening. Birte Fahnøe Lund og jeg er meget taknemmelige for, at vi hvert år inviteres med til landsmødet som repræsentanter for Friskolearkivet. Det er et fint forum for os til dialog med friskolerne. Birte gik på talerstolen under generalforsamlingen og…
Friskolearkivet har modtaget denne artikel fra Laust Riis-Søndergaard til stor inspiration for lærere om at have mod til at gøre drømme til virkelighed og springe ud i et udfordrende men også meget givende livsværk! Laust skriver selv om sin baggrund for at skrive artiklen om Karen la Cours og Folke Trier Hansens frie skolevirke i…
Den 23. maj kl. 16.00 afholder vi årsmøde i Friskolearkivet og støtteforeningen. Det sker i spisesalen på Den frie Lærerskole i Ollerup. Vi håber, at se så mange som muligt af arkivets støtter og venner samt andre med interesse for friskolernes historie. Dagsorden for årsmødet Valg af dirigent og protokolfører Valg af Støttekredsens fem delegerede…
På en enkelt arbejdsdag i Friskolearkivet arbejder vi over en tidslinje på godt 170 år – ud og ind af historien – fra det seneste tiltag i friskolerne anno 2024 og den lige vej tilbage igen til de første friskolers grundlæggelse – skoler, friskolefolk, lærere, elever, forældre, årstal, sammenhænge – det giver stor mening! Foråret…
I denne tid opkræver vi kontingent til Friskolearkivet 2023-24. TUSIND TAK for enhver støttekrone! Er I en nyere friskole, og har I ikke hørt om muligheden for at støtte Friskolearkivet, og har I lyst til at støtte Friskolearkivets væsentlige arbejde med af bevare friskolernes historie, så kontakt Lis Toelberg på mail: lis.toelberg@gmail.com Nye støtteskoler får…
Skøn og aktiv dag i Friskolearkivet – en helt almindelig torsdag … Om formiddagen bød vi velkommen til Dorthea Nørrelund Mikkelsen, der kom for at finde sporene af sine aner, Thomas Jørgensen Nørrelund der var friskolelærer på Haastrup Friskole og hans hustru Maren Dorthea Nørrelund. Dorthea Mikkelsen fordybede sig specielt i Thomas Nørrelunds erindringer samt…
Søndag den 20. august havde vi besøg i Friskolearkivet af 24 interesserede medlemmer af Høve – og Havrebjerg Valgmenigheder. Før ankomsten til Den frie Lærerskole havde gæsterne været til en fin gudstjeneste i Ryslinge Valgmenighed i Nazareth kirken. Efter gudstjenesten fortalte valgmenighedspræst Malene Aastrup levende om valgmenigheden fra dens første begyndelse til i dag, derfor…
Friskolearkivet bringer her med stor glæde og til megen eftertanke i dag Laust Riis-Søndergårds samtale med Charlotte og Poul Erik Søe på Lønne Højskole i 2005. Her bringes samtalen ”kun” i den fortløbende tekst, med Laust Riis-Søndergaards indledning, for at få det fulde udbytte af layoutet opfordres til at besøge følgende link til Laust Riis-Søndergaards…
Friskolearkivet her modtaget følgende opfordring fra Historisk Samfund for Fyn: Årbog 2024: Af Poul Hedegaard N.F.S. Grundtvig har sat et stort aftryk på Fyn. Det aftryk undersøger Fynske Årbøger nærmere med et fagfællebedømt temanummer om Det grundtvigske Fyn, redigeret af Hans Henrik Hjermitslev. Grundtvig-temaet bliver en del af Fynske Årbøger 2024, og vi søger artikler til…
Der er ingen tvivl om, at lærerfaget i de senere år er blevet nedprioriteret, til fordel for en vægtning af kravet om faglighed i undervisningsfaget. Vi skal jo i verdensklasse! Men uagtet denne skæve udvikling, vil jeg sammenfattende understrege, at den lærer, der ikke magter lærerfaget, vil næppe være i stand til at undervise med faget og…
Fortælletraditionen har lige siden de grundtvig-koldske friskolers begyndelse været en umistelig værdi. Hvad vi fortæller, hvorfor og hvordan vi fortæller, har været diskuteret i de forskellige ”friskoleblade” siden 1893. Nedenstående registrant viser samtlige artikler om fortælling fra 1893 til 2017. Birte Fahnøe Lund Artikler om fortælling i friskoleblade Friskolens Tidende – udgivet af Klaus…
Den fattige snedkersøn Kristian Poulsen der blev ven med Grundtvig søn og gift med Grundtvigs yngste datter I dagbogen fortæller Kristian hjerteskærende om den store forskel mellem det ludfattige snedker-hjem i Adelgade og mødet med den jævnaldrende Frederik Lange Grundtvig i hjemmet på Store Tuborg. Her oplevede han et hjem optaget af tidens samtale om politiske…
Kan et velfunderet demokrati modstå angsten og frygten for undergangen? Og hvad med alle de mennesker i verden, der gerne ser demokratiet som en livsform? Vil de kunne fortsætte med at have tillid til demokratiske institutioner og egen dømmekraft? Eller ender vi gradvits som preppere, der forskanser sig bag grænsebomme, jerntæpper, snæver patriotisme … Læs…
På en lørdag hvor solen tittede frem i løbet af formiddagen, blev den gamle friskole for en stund fyldt af mennesker fra nær og fjern som i barndommen havde været elever her på Bygaden 30. Ca. 30 mennesker dukkede op. Hele 23 forhenværende elever – flere med deres bedre halvdel, Ernst fra lokalhistorisk arkiv, Birte…
Invitation til alle tidligere elever fra Haastrup gamle friskole Efter vi købte denne fantastiske ejendom tilbage i oktober 2021, har det været utrolig spændende at dykke ned i husets historie, og vi er sultne efter at vide mere. Derfor har vi besluttet os for at samle så mange af jer gamle…
Og naar vi dömme Tidsalderen med Strænghed, saa lad os dömme Forfatterne med Retfærdighed ! De vare selv Produkter af sin Tid … De søgte Sandhed og vilde i Almindelighed det gode … ‘Bidrag til den danske literaturs historie’ er et bemærkelsesværdigt værk, og man forbløffes ikke mindst over forfatterens grundighed. Udover at handle om…
Birte Fahnøe Lund har transkriberet følgende artikel, der referer til et skolemøde, hvor blandt andre både Christen Kold og N.F.S. Grundtvig var deltagere. Artiklen er transkriberet fra bladet Dannebrog, der udkom i årene 1859-1863. Under mødet, der blev afholdt i 1860, blev centrale temaer drøftet: Hvordan har friskolerne stillet sig overfor almueskolen? Om oprettelse af et blad for…
I løbet af de næste par uger har Birte Fahnøe Lund og Lis Toelberg arkivprojekt med studerende fra Den frie Lærerskole i samarbejde med Mikkel Kjeldsen. Præsentationerne, der afholdes i den smukke foredragssal på DfL, er færdige, og det var med stor lydhørhed og mange refleksioner fra de studerendes side, og med en god dialog…
Tidligere højskoleforstander og seminarielærer Laust Riis-Søndergaard, har velvilligt stillet sin artikel, der blev bragt i Højskolebledet i juni 2021, til rådighed for Friskolearkivets hjemmeside. Artiklen er et væsentligt indlæg i debatten om, at frihedssynet i de frie skoler er under stærkt pres! Frihedssynet under pres De frie skoler skal afklare og sprogliggøre deres ideologier og…
Under overskriften: Om den grundtvig-koldske skoletradition havde Birte Fahnøe Lund og jeg tirsdag den 25. maj dette forårs forløb med 1. årgangs-studerende fra Den frie Lærerskole i samarbejde med Mikkel Kjeldsen. Da vi stadig må indordne os under Covid-19 situationen, blev forløbet anderledes, vi måtte nøjes med en eftermiddagslektion og denne gang undvære at…
En aflevering til arkivet i 2020 fik en aflevering fra 1970 til at give sammenhæng og mening, to afleveringer om Friskolernes blade, der fik indholdet i afleveringerne til at kunne kædes sammen til et hele. Læs Cecil Christensens grundige og saglige behandling af kilderne, der samlet set viser behov for et blad til meningsudveksling, beskriver…
Med venligt bidrag fra Dansk Friskoleforening har vi nu fået muligheden for at tilbyde Friskolehistorie – en antologi til en pris af 100 kr. for begge bind. Hertil kommer porto. Studerende kan købe de to bind for 50 kr. + porto. Friskolehistorie – en antologi fortæller dels friskolens historie, formål, ide og de politiske kampe…
Laust Riis-Søndergaards hjemmeside giver stor inspiration til undervisning! Hjemmesiden: www.laustriis-søndergaard.dk indeholder tekster indenfor hovedkategorierne: Fri skole, Frihedssyn og praksis, Fri Læreruddannelse, Levende folkelighed, Litteratur, Utopier og Info. Teksterne kan læses af ren og skær interesse men kan også indgå i forskellige faglige og pædagogiske sammenhænge. For eksempel: Oplæg og inspiration til undervisningsforløb, studiekredse, temadage og…
Refleksioner DEN FRIE LÆRERSKOLE 2020 Det er altid opløftende at sidde med den seneste udgave af Refleksioner i hænderne, opløftende fordi tidsskriftet præsenterer refleksioner om undervisning, frie skoler og uddannelse til tiden! Læs her red. Britt Stochholms forord: Rum finder sted Læs her Simon Finnerups artikel: Forankring Fryder – om hjemlighed i den frie skole…
Friskoler i ny belysning Observationer på baggrund af 505 friskoler oprettet i årene 1839-1949 I Friskolearkivet har vi igennem årene ofte fået spørgsmålet: “Hvor mange friskoler, har der været i Danmark igennem alle årene for friskolernes historie?”. Og da Cecil Christensen tog opgaven med besvarelse af dette komplekse spørgsmål på sig, så kunne det ikke være…
Friskolearkivet indsamler dokumentation fra friskolerne om coronakrisen/ COVID-19 i 2020 fra elever, lærere og forældre. TUSIND TAK for alle de dokumentationer vi har fået og for dem, der er på vej. Og I kan sagtens nå at komme med jeres indlæg, vi modtager med glæde, så længe I har lyst til medvirke til dokumentationen. Det er…