Friskolehistorie i billeder
Billedsamlingen i Friskolearkivet er en omfattende og skøn samling af fotos fra mange af de gamle og nyere friskoler, fra Dansk Friskoleforening samt fra Den Frie Lærerskole. Dertil er flere fotos doneret til arkivet ved afleveringer af arkivalier fra personer med tilknytning til den frie skoleverden.
Det er hver gang en fin oplevelse at betragte de mange meget ”fortællende” fotos, fra de gamle og smukke sort/hvide fotos af skolebygninger, elever og lærerpar, over de første falmede farvefotos til de mere farvestærke fotos frem til de mange digitale fotos, der alle fortæller om levende og mangfoldigt skoleliv igennem tiden. Samlet set fortæller billedsamlingen sin helt egen version af friskolehistorien og levendegør i fotosprog papirarkivalierne fra friskolerne igennem mere end 160 år. Hvis I kommer på besøg i Friskolearkivet, så viser vi meget gerne de smukke fotos frem.
Igennem årene har Friskolearkivet udlånt fotos og været behjælpelige med opsætning af dem, f.eks. ved Dansk Friskoleforenings 100 års jubilæum, ligesom dele af samlingen blev brugt til Dansk Friskoleforenings jubilæumsudstilling ved foreningens 125 års jubilæum, der blev afholdt i maj 2011. Her tog de gamle fotos sig rigtig godt ud sat op i collager, og det var en ren fornøjelse, at se dem bredt ud på rødstensvæggene på Nyborg Strand.
Billedsamlingen har også været brugt i forbindelse med skolejubilæer, f.eks. blev der ved Refsvindinge Friskoles 150 års jubilæum fremstillet nogle store og flotte plancher, der i ord og billeder fortæller skolens historie. Plancherne er en del af samlingen i Friskolearkivet.
Adskillige gange har billedsamlingen været anvendt i forbindelse med bogudgivelser, her kan f.eks. nævnes: Freedom in Thought and Action, 2003; Gensyn med Christen Kold – en antologi, 2004; Inger Hartby: Min Friskoletid, 2006; Cecil Christensen: Dansk Friskoleforening i 125 år, 2011; I forbindelse med: ”Skole i 200 år” bidrog Friskolearkivet med fotos fra klasselokaler og skolegårde f.eks. i undervisningshæfterne: Vild med Viden, 2014; Friskolehistorie – en antologi, 2016. Og senest til Friskolearkivets eget jubilæumsskrift: Friskolearkivet de første 80 år fra 1939 – 2019.
Fra 2019 blev det på grundlag af fondsmidler til indkøb af computer, scanner og fotoredigeringsprogram muligt for os målrettet at arbejde med digitalisering af arkivets omfattende billedsamling. Vi registrerer billederne annoteret til Arkiv.dk, hvor de kan ses.
Om billedregistreringerne
De smukke gamle fotos fra Hjemly Friskole, der blev oprettet i 1889 og efterskolen i 1906, taler umiddelbart deres helt eget sprog, når vi betragter dem, vi gribes umiddelbart af den stemning et gammelt foto forærer os.
Men hvis synliggørelse på arkiv.dk med kommentarer skal give mening, så er det nødvendigt at tolke et fotos detaljer.
Cecil Christensen og Bent Toelberg – begge fra arkivudvalget, samarbejder nært om kommentarer og registreringer af billederne. Ofte følger der kun sparsomme oplysninger med fra giveren, hvorfor det ofte kræver en nøje granskning af et givent foto, og sommetider må luppen frem for at betragte de detaljer, der måtte hjælpe til f.eks. tidsfæstelse af billedet. Faktorer som: personernes klædedragter, frisurer, effekter, bygningskonstruktion eller måske vegetation, er faktorer, der kan være særdeles oplysende i dette detektivarbejde.
I Friskolearkivet høres herlige samtaler om de gamle billeder, altså hvis det er et af dem, der kan være lidt vanskelige at tyde: ”Det må da være lærer Anders Larsen, der er læreren her på billedet? Og ligeså på dette billede, men her er han tydeligvis ældre, og han har længere skæg? Kvinden til venstre er nok hans kone, og det er givetvis deres søn, hun har på skødet – måske den yngste, for de havde tre børn i alt? Hvem mon manden stående yderst til højre er? Det kan ikke være en lærer, for de var kun Anders Larsen og hans kone på skolen omkring 1910? Det kan være posten, der kom med på billedet, det var ikke så ofte man blev fotograferet den gang, så derfor kom han nok med, hans kasket tyder også på det? Det her er tydeligvis samme skole, hvilket ses på bygningen, men der er en årrække imellem de to billeder, for det træ der i baggrunden ses på begge billeder, men her er det tydeligvis vokset noget, men læreren er den samme, her er han bare blevet noget ældre?”
Og her viser det sig, at forudgående kendskab til friskoleverdenen, også i denne sammenhæng er en stor gevinst. Vi der arbejder i arkivet, har måske været til møde på friskolen på billedet, bare 100 år efter, men bygningen ligner sig selv. Derfor arbejder vi ihærdigt med at få de gamle fotos beskrevet, registreret og synliggjort for eftertiden, imens vi endnu er nogen, der måtte vide noget på forhånd om de skoler og de personer, der er fotograferet. Og i forbindelse med billedregistreringer kan boglige kilder som Anker Ankerstrøms trebindsværk: Friskolen igennem hundrede Aar, hjælpe os på vej, da der både er fotografier af lærere og skolebygninger med i dette værk. Nyd de efterfølgende fotos fra Hjemly Friskole og kig ind på arkiv.dk, hvor der er digitaliseret flere fotos fra Hjemly Friskole.
Friskole- og efterskoleelever 1910/11. Forstander N.K. Hansen-Brøndsted
står med langpiben t.h. og hustruen Marie t.v. med forklæde.
Efterskoleelever fotograferet i skolestuen 1912/13. Forstander Hansen-Brøndsted
står yderst t.h. Fru Marie Brøndsted sidder som nr. 2 fra venstre i forreste række.