Søndag den 20. august havde vi besøg i Friskolearkivet af 24 interesserede medlemmer af Høve – og Havrebjerg Valgmenigheder.
Før ankomsten til Den frie Lærerskole havde gæsterne været til en fin gudstjeneste i Ryslinge Valgmenighed i Nazareth kirken. Efter gudstjenesten fortalte valgmenighedspræst Malene Aastrup levende om valgmenigheden fra dens første begyndelse til i dag, derfor var Ryslinge Frimenighed naturligvis også en del af beretningen, når man tænker på begge menigheders markante historie. Deres historie kan læses her:
Historie – RYVM
Historie – Ryslinge Frimenighed
Efter af have nydt de medbragte madkurve i spisesalen på DfL fortalte Birte Fahnøe Lund engageret under rundvisning om bygningerne på Lærerskolen. Som en af gæsterne kommenterede: ”Det er en imponerende stor bygningsmasse, der er her, og fortællingen bringer os rundt i flere tidszoner, hvor det er så tydeligt, at bygningerne er opført til de behov, der var på skolen på forskellige tidspunkter, og med de stilarter og materialer, der var på bygningstidspunkterne.”
Birte Fahnøes fortælling rummede megen viden om både arkitektur, historie og anvendelse af bygningerne igennem tiden, og vi hørte også finurligheder om flere personligheder på DfL.
Birte overbragte en hilsen fra Lars Thorkild Bjørn, der med sin store tilknytning til DfL og desuden til valgmenighederne, forud havde udtrykt sin glæde over, at netop de to valgmenigheder skulle besøge både DfL og Friskolearkivet. Lars Thorkild Bjørn har besøgt både Høve – og Havrebjerg Valgmenigheder og i Høve Marks Foredragsforening holdt Lars Thorkild Bjørn sit Grundtvig-foredrag!
Billedfortællingerne om både Grundtvig, Kold og Ingemann kan opleves digitaliseret på nedenstående link, Lars Thorkild er så veloplagt en fortæller, hvert minut er en nydelse, der er til at blive klog af:
Forside | Grundtvig (grundtvigkold.dk)
Birte fortalte nu om høresalen/foredragssalen på DfL, hvor vi da var samlet, og her sang vi naturligvis Mads Hansens skønne sang: Fo’ ajle di små blomster dæ’ dov æ’ te’ i år – alene den linje i sangen, der siger: så fin å frisk å faver som bø’eskovi står – mere rytmisk og udtryksfuldt kan den årstid vist ikke beskrives!
En vigtig krølle på historien om både bygninger, højskole, gymnastikhøjskole, håndværkerskole er nemlig Mads Hansen. Han oprettede Vester Skerninge Højskole i 1868 med det formål at danne, uddanne og beånde ungdommen. Efter 15 år i Vester Skerninge flyttede højskolen til Ollerup, hvor der var større forståelse for nytænkning og tankerne bag højskolens virke. Det var forstander på Vester Skerninge Højskole, Anton Nielsen, der stod bag flytningen til Himmerigsgården i Ollerup. Den grundtvigske præst gennem 60 år i Ollerup, J.S. Brandt, var en markant støtte for Anton Nielsen og kredsen bag højskolen. At flytte højskolen var et godt valg. Det medførte hurtigt flere elever og opbakningen til højskolen fra lokalbefolkningen var stor. Faktisk blev det startskuddet til det, der i dag i folkemunde kaldes ”skolebyen i Ollerup”. I 1884 købte J.P. Kristensen-Randers højskolen, og med ham begyndte det omfattende højskolebyggeri.
I 1890 henvendte bygmester/arkitekt, Daniel Rasmussen, sig til Kristensen- Randers med et ønske om, at oprette en håndværkerskole i tilknytning til Ollerup Højskole, for højskolerne var ikke bare åndelig udvikling, lige så vigtig var den faglige uddannelse. Hånd og ånd i en symbiotisk dannelsesforståelse. Nanna og Kristensen-Randers tog med glæde mod henvendelsen. Og i 1891 begyndte Ollerup Håndværkerskole med 25 elever. Foredrag og almendannende fag var fælles for både højskole og håndværkerskole.
Daniel Rasmussen var elev af bygmester Andreas Bentsen, Vallekilde Højskole. Han var i flere år ”medbygger” sammen med Andreas Bentsen, og han havde forud for sin tid i Ollerup deltaget i mange byggerier i samarbejde med Andreas Bentsen. Og i de næste mange år satte Daniel Rasmussen, hans søn og barnebarn deres tydelige præg på skolebygningerne i Ollerup.
På højskolen voksede elevtallet støt, og der blev behov for at bygge en ny hovedbygning. Den stod færdig i 1894 med elevværelser, klasselokaler, gymnastiksal og privatboliger til forstander og lærere.
Den smukke hvide bygning, Møllen, (1901) på plænen bag hovedbygningen blev bygget ved en vindmølle, derfor den særegne arkitektur. Møllen blev benyttet til elevværelser, lærerbolig og hjemmeskole for de ansattes børn.
Elevtallet voksede og voksede og endnu engang blev de bygningsmæssige rammer sprængt, hvilket resulterede i bygningen af Borgen i 1906, indtil 1916 var der elevværelser, klasseværelser og lærerboliger i Borgen.
Et nyt kapitel med delingsføreruddannelse bliver indført i 1916 med Niels Bukh som forstander. Her virker han indtil 1920, hvor den nuværende gymnastikhøjskole indvies. Arkitekten er Ejnar Mindedal, Daniel Rasmussens søn.
Den meget smukke foredragssal (høresal) blev bygget i 1913. Den afspejler tydeligt skønvirkstilen. Det er stadig en fornøjelse at være gæst eller fortæller i den smukke og nænsomt renoverede foredragssal, med en fin akustik!
Slutteligt besvarede Birte spørgsmål fra gæsterne, der havde nydt rundvisningen meget, og som følte sig godt oplyst! Jeg følte under rundvisningen i løbet af Birtes fortælling endnu større betydning af sammenhængen imellem DfL og Friskolearkivet ikke mindst, når vi i to perioder årligt underviser 1. årgangs studerende!
Herefter fortalte Bent Toelberg om smedesvend Johs. Vedel fra Hyllested, der senere kendtes Danmark over under tilnavnet Den stærke smed fra Høve. Johannes Vedel opholdt sig som ung en periode på Sydfyn hos Rødmesmeden. Her mødte han også friskolelærer Jørgen Pedersen, som han tidligere havde lært at kende på Kolds skole i Dalum. Sammen med Jørgen Pedersen kom han med i en kreds af unge, bl.a. Mads Hansen.
Dagens fortællinger afsluttedes med Lis Toelbergs fortælling om Friskolearkivet efterfulgt af rundvisning af gæsterne i selve arkivet. Flere udtrykte et ønske om, at der havde været mere tid til at dykke ned i de spændende samlinger. Hertil var svaret, at I er så hjerteligt velkomne til at komme igen med tid til fordybelse!
Og allerede har en af gæsterne været tilbage i Friskolearkivet sammen med en god ven for at søge i arkivalierne fra Ollerup Friskole, der har haft stor betydning i begge deres familier. Arkivalierne blev fint foldet ud, og vi talte om, hvad de eventuelt ville bibringe samlingerne i Friskolearkivet fra deres familie-arkivalier? Vi må se …
Det var en rigtig smuk dag, hvor sammenhængen mellem fri- og valgmenighed, DfL og Friskolearkivet udfoldede sit fine indbyrdes ”familieskab”.
Tak til deltagerne fra Høve- og Havrebjergvalgmenigheder, der under Birte Fahnøe Lunds rundvisning og den store fortælling om DfL lyttede opmærksomt og spurgte ind til detaljer. Alle nød hvert minut, og flere vil rigtig gerne komme tilbage til fordybelse i det, som Friskolearkivet rummer – og det er ikke så lidt!
Venligst Birte Fahnøe Lund og Lis Toelberg