Friskolearkivet her modtaget følgende opfordring fra Historisk Samfund for Fyn:
Årbog 2024:
Af Poul Hedegaard
N.F.S. Grundtvig har sat et stort aftryk på Fyn. Det aftryk undersøger Fynske Årbøger nærmere med et fagfællebedømt temanummer om Det grundtvigske Fyn, redigeret af Hans Henrik Hjermitslev. Grundtvig-temaet bliver en del af Fynske Årbøger 2024, og vi søger artikler til denne temasektion.
Ideer til bidrag til temasektionen kan drøftes med temaredaktør Hans Henrik Hjermitslev (hhhj@ucsyd.dk). Abstracts med artikelforslag sendes til temaredaktøren senest 1. september 2023. De færdige artikler afleveres senest 1. april 2024, hvorefter de vil blive fagfællebedømt. De udgives i temasektionen i Fynske Årbøger i november 2024.
Det grundtvigske Fyn
Fynske Årbøger 2024 I 1942 blev Martin Pedersens værk Det grundtvigske Sydfyn udgivet. Titlen siger meget, for ofte forbindes netop Sydfyn med den grundtvigske vækkelse i slutningen af 1800-tallet. Trods titlen handler bogen imidlertid mest om Midtfyn. Nærmere bestemt egnen omkring Ryslinge, hvor præsten Vilhelm Birkedal og hans huslærer Kristen Kold tændte det grundtvigske lys ved deres ankomst i 1849.
Den grundtvigske bevægelse inden for såvel kirke som skole spredte sig siden til store dele af Fyn og efterlod sig synlige vidnesbyrd i form af blandt andet valgmenighedskirker, forsamlingshuse, friskoler, højskoler, lærerskoler og efterskoler.
I dette års udgave af Fynske Årbøger vil vi grave os dybere ned i denne spændende historie, der stadig sætter sig tydelige spor i dag.
Vi efterspørger derfor bidrag, der behandler grundtvigske aktører, institutioner og netværk med forbindelse til Fyn i hele perioden fra 1800-tallet til i dag. Af særlig interesse kunne det være at undersøge de aktører og steder, der i den hidtidige forskning er blevet forbigået: Findes der et grundtvigsk Nordfyn, Vestfyn eller Østfyn? Hvilke kampe og hvilket samarbejde var der mellem indremissionske og grundtvigske aktører i de enkelte sogne? Hvad var kvindernes rolle i bevægelsen? Hvor stærkt stod grundtvigianismen i købstæderne? Hvad var forbindelsen mellem andelsbevægelsen og grundtvigianismen? Hvordan forandrede grundtvigianismen på Fyn sig i 1900-tallet? Hvad betyder den grundtvigske arv på Fyn i dag? Hvilken mindekultur knytter sig til det grundtvigske?
Ideer til bidrag til temasektionen kan drøftes med temaredaktør Hans Henrik Hjermitslev (hhhj@ucsyd.dk). Abstracts med artikelforslag sendes til temaredaktøren senest 1. september 2023. De færdige artikler afleveres senest 1. april 2024, hvorefter de vil blive fagfællebedømt. De udgives i temasektionen i Fynske Årbøger i november 2024