Når vi synger sammen, deler vi hinandens liv
Sangbogssamlingen i Friskolearkivet er en meget speciel og fin samling med klassiske sang– og salmebøger udgivet af foreninger, enkeltpersoner og institutioner igennem mere end 150 år.
Da Friskolearkivet i 2010 overførte en større del af bogsamlingen fra Friskolearkivet til Syddansk Universitetsbibliotek, besluttede vi at bibeholde sangbogssamlingen i Friskolearkivet. Dette i erkendelse af den store betydning sangen har haft i friskolerne fra de første friskoler frem til nu. Det kan let blive en påstand, der måske ikke er evidens for, for hvordan måler vi effekten hos alle de elever, forældre og lærere, der igennem tiderne har deltaget i morgensang? Måske hører netop følelsen af samhørighed og fællesskab, udfoldelsen af fantasi og undren til i et hemmeligt og lukket rum, som vi ikke skal tvinge op og dissekere indholdet i? Nej, de følelser skal måske netop – ja, synges ud?
Sangbøgerne er igennem årene blevet brugt som kilder, når vi har fået spørgsmål om bestemte sangtekster, melodier og/eller forfattere. De forskellige udgaver af eksempelvis Dansk Skolesangbog og Højskolesangbogen er ligeledes blevet brugt i forbindelse med bogudgivelser, senest til Friskolehistorie – en antologi. Dele af samlingen anvendes også, når studerende fra DfL fordyber sig i emnet: Sangen og sangtraditionens betydning i de frie skoler. Og med det voksende fokus, der er på fællessang i disse år, vil det givetvis øge brugen af sangbogssamlingen.
Men som andre dele af samlingerne i Friskolearkivet opleves sangbøgerne allerbedst med den særlige fornemmelse det giver, at sidde med dem i hænderne, og det er I hjerteligt velkomne til!
Men I er også velkomne til at kontakte os med spørgsmål, der måske kan besvares ud fra den helt særlige sangbogssamling. Bøgerne i samlingen kan søges via søgebasen på Syddansk Universitetsbibliotek.