Coronavirus
Hvordan den nye virus opstået?
Den nye virus blev opdaget på et fiske- og madmarked i den kinesiske store millionby Wuhan, hvor der var flere kinesere der blev smittet af en hidtil ukendt lungesygdom i midten af december 2019.
Den 7. januar slår verdenssundhedsorginasationen eller WHO fast, at virussen er en ny coronavirus, der som i første omgang fik navnet 2019-nCoV.
Men efter noget tid er den nye coronavirus navn blevet ændret til SARS-CoV-2, fordi man har fundet ud af, at den er i familie med vores helt normale forkølelsesvirusser. Man kan sige, at coronavirus er en overordnet fortegnelse for en stor familie af forskellige typer virusser, som varierer en lille smule.
Både SARS- og MERS-virusser er også en del af den store coronavirus-familie, og den nye coronavirus er en slags “fætter” til SARS, som den er hele 79 procent genetisk identisk med.
Den her nye coronavirus stammer sansynligvis fra flagermus som så har smittet mennesker. Verdenssundhedsorginasation (WHO) har den 11 marts erklæret spredningen af coronavirus for pandemi.
2019-nCoV, SARS-CoV-2 og COVID-19
Hvad er forskellen?
2019-nCoV var bare det midlertidige navn, virussen fik da den blev opdaget. Det er også en forkortelse for 2019-novel-coronavirus.
SARS-CoV-2 er selve navnet på virussen, som så forårsager en luftinfektion, som man kalder COVID-2019.
Statistikker i Verden
Statistikker for Coronavirus i Danmark
Smittede: Der er mindst 6.879 som har været smittet eller er smittet i alt (derudover er der 181 smittede på Færøerne og 11 smittede på Grønland).
Indlagte: Der er 353 indlagte på hospitaler, 92 af dem på en intensiv afdeling heraf 72 i respirator.
Døde: Der er 321 døde hvor de er påvist blevet smittet. Men COVID-19 er nødvendigvis ikke oversagen for, at de døde.
Helbredte: Der er 3.023 som vurderes at være raske igen, da de så hverken er indlagt eller døde, 14 dage efter de blev konstateret smittet.
Hvad har regeringen og myndighederne gjordt for at håndtere krisen?
Regeringen og myndighederne har ændret på rigtigt meget. Til at starte med måtte man ikke være mere end 1.000 mennesker men så blev det ændret ned til 100 mennesker og nu er det ikke mere end 10 mennesker. Alle natklubber, koncerter og fester bliver aflyst som f.eks. Roskilde festival. Skolerne er blevet lukket ned, mange mennesker har mistet deres arbejde. Det er kun de yderst nødvendige jobs hvor folk stadig arbejder, som politi og folk der hjælper ældre og lidt andre jobs. Der er på rigtig kort tid blevet ti-doblet med smittede. Heldigvis går det allerede meget bedere med siturationen.
Her er et diagram af smittedes udvikling af hvis vi ikke havde gjordt noget og af, at vi har gjordt noget. Den røde viser hvordan det ville være hvis vi ikke havde gjordt noget og den grønne viser hvordan det kommer til, at ske nu når vi gør noget. Den tredje stiplede linje viser hvor mange der kan være indlagt inde på hospitalerne.
Min familie og coronavirus
I min familie er der heldigvis ikke nogen smittede, og på grund af COVID-19 er der massere tid til havearbejde. I min familie føles det nærmest som det normale, så jeg tænker ikke sådan rigtig over hvordan siturationen egentlig er. Men når jeg er omme og spille tennis skal vi hele tiden spritte hænder og hver gang vi røre en bold med hånden skal vi lægge den til side i corona-karantæne-bunken.
Forholdet til venner og coronavirus
Jeg er begyndt at være mere udenfor i haven og skate på fliserne. Jeg har været sammen med mine venner et par gange oppe på skolen hvor vi spillede bordtennis og skatede. Men nok den måde jeg mest snakker med mine venner på er nok over spil jeg spiller online. Men jeg kan stadig godt tit bare sidde og kede mig mega meget, fordi der ikke er specialt meget at lave. Det længste jeg har været væk fra mit hus er til Svendborg og det var jeg i går, ellers så skulle jeg have været i København og træne en masse tennis med mine tennis venner derovre.
Bliver der nogen ændringer efter Coronavirus, end der var før?
Jeg tror personligt ikke, at der kommer nogen store speciale ændringer som laver hverdagen helt om. Men jeg tror de næste måneders tid efter alt det her med coronavirus, at folk vil passe lidt mere på med sygdomme og afstand til andre folk de ikke kender. Men det er nok mest voksne, teenagere vil nok ikke tænke lige så meget over det. Folk vil nok heller ikke rejse lige så meget til udlandet som de plejer, til en start tror jeg. Klimaet er jeg ikke helt sikker på, enten kommer alle transportskibe til at starte langsomt ud ellers kommer de til at starte rigtigt hurtig ud med at sejle. Som ikke er godt for klimaet overhovedet.
10 spørgsmål om coronavirus fra Friskolearkivet
1. Hvordan var din første reaktion, da du fandt ud af, at du ikke skulle i skole i mindst 14 dage?
Jeg var ret overrasket over, at vi ikke skulle i skole i 14 dage, men blev også lidt glad fordi jeg havde lidt skole fri.
2. Hvordan synes du, det er at blive undervist på afstand og digitalt?
Jeg synes det virker fint men jeg glæder mig til at komme tilbage i den rigtige skole igen.
3. Fortæl om de opgaver, du har fået. Har de været spændende og anderledes? Synes du, der er for mange, for få eller et passende antal opgaver?
Jeg synes de har været fint nok spændende i alle fagene. Nogen gange har man måske fået lidt for lidt lektier og andre gange har man fået lidt for mange lektier.
4. Er der mange opgaver i de digitale ”lærebøger” skolen har, og hvordan er det at sidde alene og løse opgaverne?
I vores skole har vi indtil videre ikke haft nogen lærebog.
5. Hvordan ”snakker” du med dine lærere, og hvor ofte møder I hinanden digitalt, og hvordan?
Jeg møder ind på zoom hver hverdag klokken 9 og så snakker vi i noget tid, afhænger af opgaven, så kan det være vi får et frikvarter og så time igen.
6. Hvordan takler du det, når du ikke kan tale med en lærer eller en kammerat, hvis du fx går i stå med en opgave, eller er blevet usikker på løsningen af den?
Nogen gange spørger jeg mine forældre men ellers holder jeg bare lige en pause og så begynder jeg igen.
7. Hvad savner du mest i din normale hverdag: I skolen? Fritidsaktiviteterne? Samværet med vennerne? I andre fællesskaber?
Det er både skolen og fritidsaktivitet. I skolen er det helt klart at kunne være sammen med mine venner og i min fritidsaktivitet er det helt klart bare at kunne spille rigtig tennis.
8. Hvordan er din hverdag forløbet: Er den skemalagt sammen med dine forældre? Eller laver du lektier, når du har lyst? Er du sammen med nogen fysisk, men på afstand i fritiden? Er du digitalt sammen med vennerne og hvordan foregår det, og hvad ”laver” I?
Det er rigtig meget forskelligt nogen gange skal jeg lave noget med mine forældre, andre gange er jeg sammen med mine venner men på afstand.
9. Hvad er sværest ved at være næsten isoleret i coronatiden? Fortæl om, hvad du savner? Hvordan det har været for dig at være så meget alene/sammen med familien? Har du været, er du, bange for at blive smittet?
Det har været rigtigt kedeligt, at ikke kunne komme hjem til nogen af mine venner men bare være der hjemme og lave ingenting, og nej jeg har ikke været bange for at blive smittet. Men vi har lavet rigtig meget arbejde her hjemme med familien, selvom det har været rigtig kedeligt.
10. Hvilke positive oplevelser kan du tage med dig fra coronatiden? I forhold til fx anderledes fællesskaber og til andre måder at kunne hjælpe og støtte hinanden?
Jeg har fundet ud af, at det er vigtigt at holde afstand når nogen er syge fordi det smitter ekstremt hurtigt og, at man godt kan hjælpe hinanden selvom man holder afstand.