Min Corona – tid
Lavet af Theis Krull 8. klasse
Byen Wuhan i Kina
3D-model af Coronavirussen
Jeg har brugt internettet til at finde ud af, at Sygdommen Covid-19 kommer fra den kinesiske provinsby Wuhan. Det er en by med mange markeder, hvor man kan købe vilde dyr. Der bliver solgt alt fra flagermuse, hunde og slanger på markederne. I et marked i Wuhan muterede sygdommen Covid-19 sig som menes at være fra flagermusen. Når noget muterer betyder det, at noget ændre sig. Denne mutering gør, at sygdommen kan overføres til mennesker. Derefter går det hurtigt og nogle forskere mener allerede, at de oplever smittetilfælde i starten af december 2019.
Jeg ved fra min familie og venner, at symptomer på mennesker kan være tør hoste, høj feber, træthed og vejrtrækningsproblemer i mere alvorlige tilfælde. Jeg har læst, at Sundhedsstyrelsen i Danmark laver forholdsregler som afstand til dine medmennesker op til 2 meter.
Der er lavet anbefalinger om, at man kun må være op til højst 10 mennesker samlet i det offentligerum. Politiet vil give bøder, hvis de nye tiltag overtrædes.
Jeg har hørt om testningen af Covid – 19 patienter, hvor man bruger en speciel vatpind til at teste mundes slimhinde med. Det kaldes en svælgprøve. Jeg har selv hørt fra min mor, som er leder på et plejehjem, at behandlingen af Corona-virussen foregår på den måde, at du bliver isoleret meget.
De sværeste tilfæde vil nogen senere hen blive lagt i respirator til dem som har svært ved at trække vejret selv. Værnemidler, som jeg også selv bruger her i mit hjem fx: håndsprit, handsker, masker og beskyttende dragter til hospitalsbrug.
De seneste nye tal jeg har googlet mig til i Danmark af smittede og død af Covid-19 patienter liger på: 321 døde, 353 er indlagte og antal registrerede smittede 6879.
Hvad har regeringen og myndighederne gjort for at håndtere krisen?
Jeg ved at regeringen har lavet en masse tiltag som: man må ikke være mere end 10 personer samlet, du og jeg skal spritte vores hænder eller tage handsker på når vi går ind i offentlige butikker, man må ikke rejse ud af landet, grænserne er lukkede, alt unødvendig aktivitet vil midlertidigt blive lukket som fx: daginsitutioner og foreningsliv, ens hygiejne skal være bedre og man skal oftere vaske hænder med sæbe, alt sundhedspersonale på hospitaler og plejehjem skal på arbejde i disse tider, man skal helst undgå unødvendig fysiskkontakt.
I Ulbølle brugs er der et glasgitter imellem dig og medarbejderen, så man ikke kan dråbesmitte personalet. Det er hvad jeg har oplevet af anderledes tiltag, når jeg har bevæget mig udendørs indtil videre.
Grafen nedenunder kommer fra Statens Serum institut og beskriver sundhedsvæsenets kapacitet, altså hvor meget man kan holde til af patienter med Covid-19.
Den grønne bølge viser, at hvis man overholder regeringens foranstaltninger vil kurven præcis ikke overgå sundhedsvæsenets normale kapacitet.
Den røde bølge viser, hvis man ikke overholder reglerne om at fx: undgå fysiskkontakt og store forsamlinger. Det betyder, at sundhedsvæsenets normale kapacitet overskrides.
Den grønne bølge viser også, at det tager længere tid med folk, som bliver smittet med Covid-19, hvis man overholder tiltagene. Det vil gøre at sundhedsvæsnet kan følge med på længere sigt.
Din egen familie
I min egen familie har vi ingen syge med coronavirus. Jeg har en farmor og farfar på Ærø, som begge er over 70. De er i højrisikogruppen, men de isolerer sig godt. Jeg håber snart, at jeg kan besøge dem igen. Vi har ikke nogen sygdomsforløb, men vi forebygger smitten ved at vaske tit hænder, når vi kommer udefra. Jeg kender kun Emils mor, som han har fortalt har været syg med Covid-19. Min mor har haft noget kollegaer og borgere på plejehjemmet, som har været syge. Ellers kender jeg ikke til noget. Rent økonomisk har det ikke den store påvirkning på vores familie. Min mor arbejder stadig, og min far er lærer og arbejder hjemmefra med digitalundervisning med løn.
Jeg kan desværre ikke tage på arbejde ved Vester Skerninge Bilerne lige i øjeblikket på grund af coronavirus. Der er heller ikke nogen, som kører i busser for tiden, så de er ikke så beskidte. Det synes jeg er mega træls. Jeg synes ikke specielt der er nogle familierelationer, som er blevet forværret. Det bare nederen, at man ikke kan besøge sin fætter og kusine i Lyngby. Det er minusset ved familierelationer, at man ikke kan besøge/få besøg.
Forholdet til dine venner/din fritid
Jeg spiller normalt fodbold 3 gange om ugen med kamp i weekenden, men nu er fodbolden i Svendborg sat på pause. Jeg laver rigtig meget selvtræning for at holde mig i form rent fodbold mæssigt. Jeg cykler meget på racercykel og løb op til 30 – 50 km.
Cykling. I starten måtte jeg ikke mødes med vennerne, men nu kan jeg langsomt begynde at se flere og flere. Det er jeg meget taknemmelig for. Det har været mega hårdt at tænke på, at nu er det lige det tidspunkt af dagen, hvor jeg plejer at spille basket, fodbold eller bordtennis med kammeraterne i skolen nu sad pludselig bare derhjemme. Det er helt anderledes, men måske også sundt på nogen måder. For mig kan det også være sundt at få en pause, men en hel nedlukning af skolen er en lidt for lang pause, synes jeg.
Jeg bevarer kontakten til mine venner ved enten at chatte med dem på Snapchat eller Skype/Zoom. Jeg har været sammen med nogle enkelte på afstand under nedlukningen. Jeg synes det er fedt, at man kan gøre det på den måde. Din egen familie Graf fra statens serum institut Min Corona – tid side 4 Jeg føler mig ikke ensom eller noget i den stil. Jeg prøver at holde humøret højt ved at gå endnu flere ture med min hund Aiska. Det er altid en fornøjelse at gå ture med hende og se hendes glade ansigt. Jeg tænker ikke, at min person er blevet vildt anderledes. Jeg har lidt erfaring med isoleringer. Jeg har været i Nordgrønland og gået i den nordligste folkeskole i verden. Det var en oplevelse, men det kunne føles som om man nogen gange var helt alene deroppe. Det var lidt af en prøve, som minder lidt om det vi går igennem nu. Derfor har jeg noget erfaring med det. Jeg glæder mig alligevel vildt meget til at være sammen med nogen nye mennesker end bare familien igen. Det kan godt være rimelig hårdt at gå op og ned af hinanden hele tiden.
Hvad tror du Coronakrisen vil betyde af ændringer efter den er slut?
Jeg tror Coronavirussen har været et kæmpe overraskelse for os, som nærmest kom ud af ingenting. Jeg håber ikke det betyder, at Donald Trump bliver vred på Kina efter krisen. Det koder til at udløse et eller andet kæmpe had til Kina bagefter for jeg mener det er nu vi bliver nød til at stå sammen om en fælles fjende og samarbejde. Jeg vil nok ikke rejse til Kina lige foreløbigt, men desværre har jeg hørt, at wet markederne stadig forsætter i Kina med at sælge truede dyrearter til folket.
Jeg vil nok være urolig ved at rejse til Kina også i fremtiden. Jeg håber ikke, at man får flere pandemier som den her i fremtiden. Hvis Kina fortsætter med wet markeder kan man aldrig være sikker på hvornår en ny pandemi kommer. Kina vil uanset hvad ikke være et typisk rejsemål for mig. Jeg synes det er vildt, hvor meget Coronakrisen har gjort af indtryk på klimaet. Det er fascinerende, at en pandemi kan gøre så store fald af det globale udslip af CO2. Jeg håber ikke, at denne pandemi vil betyde, at man ikke bare udslipper endnu mere CO2 bagefter i Danmark og i verden end man gjorde inden pandemien.
Jeg har nu i snart næsten 1 og en halv måned været isolereret fra meget af mit normale liv. Det har været underligt, men dejligt at få noget mere tid med familien i en ellers travl hverdag. Jeg tænker fremtiden efter Coronakrisen vil være meget anderledes end før. Jeg vil personligt nok stadig vaske hænder grundigt og tage afstand til folk i offentligheden. Jeg tror det er noget vi lige skal komme os over. Det er lidt som at få en mavepuster fra omverdenen. Det her har vi aldrig prøvet før i Danmark. Vi har ikke haft tilstande som nu siden 2. Verdens krig.
Coronavirus smitter så hurtigt og symptomerne er forskellige. Den kan overhovedet ikke sammenlignes med Sars udbruddet fra 2002 i Kina, som kun dræbte op til 774. Den spredte sig heldigvis ikke til Danmark. Jeg tænker, at efter den her pandemi, skal jeg ihverfald lige vænne mig til en helt normal hverdag igen. Det ser jeg meget frem til. 1. Hvordan var din første reaktion, da du fandt ud af, at du ikke skulle i skole i mindst 14 dage? Min første reaktion var nok lidt “hvad sker der” Jeg troede ikke, at man bare lige pludselig ville lukke skolerne. Jeg var i starten meget forvirret.
Et af de mange wet markeder i Kina som virussen også kunne have kommet fra.
Skolen
Hvordan var din første reaktion, da du fandt ud af, at du ikke skulle i skole i mindst 14 dage?
Min første reaktion var nok lidt “hvad sker der” Jeg troede ikke, at man bare lige pludselig ville lukke skolerne. Jeg var i starten meget forvirret.
Hvordan synes du, det er at blive undervist på afstand og digitalt?
Det er okay faktisk på nogen punkter bedre en jeg havde forventet. Det fungere godt med breakout-rooms på zoom. Det er selvfølgelig ærgerligt, at vi ikke kan snakke med vores lærer fysisk. Det er meget svært at se om du har ens opmærksomhed. Ellers er det fint nok.
Fortæl om de opgaver, du har fået. Har de været spændende og anderledes? Synes du, der er for mange, for få eller et passende antal opgaver?
Jeg synes ikke, at opgaverne har været specielt anderledes. Jeg synes tværtimod, at vi har fået for mange opgaver for på kort tid. Måske fordi lærerne tror vi skal have endnu mere end vi plejer. Jeg synes, at vi på Vester Skerninge friskole i 8. klasse har haft for meget for på kort tid. Opgaverne har været okay spændende man skal bare fordybe sig i dem. Jeg fik en Gaia rapport for hurtigt samtidig med vores matematik lærer gav os en problemregning for, som ingen faktisk vidste man skulle lave. Lærerne skal være gode til at give klare nyheder til eleverne, når de bliver undervist digitalt, synes jeg.
Er der mange opgaver i de digitale ”lærebøger” skolen har, og hvordan er det at sidde alene og løse opgaverne?
Jeg synes vi har et passende antal opgaver i digitale lærebøger. Jeg synes der heller ikke skal gives for mange, fordi præcis de portaler bliver brugt rigtig meget i situationer som denne. Det er faktisk fint at sidde alene nogen gange og løse opgaver, men jeg savner personligt den fysiske kontakt, når man arbejder i grupper.
Hvordan ”snakker” du med dine lærere, og hvor ofte møder I hinanden digitalt, og hvordan?
Jeg snakker med mine lærere over Zoom eller Skype møder. Det gør jeg måske 2 – 3 gange om ugen. Det kommer meget an på, hvor mange lektier du har for.
Hvordan takler du det, når du ikke kan tale med en lærer eller en kammerat, hvis du fx går i stå med en opgave, eller er blevet usikker på løsningen af den?
Jeg takler den, hvis jeg går i stå med en opgave, at jeg enten spørger mine forældre til råds eller prøver at arrangere et møde med en af mine lærere over Skype eller Zoom. Det fungere godt. Jeg bruger nogle gange klassegrupper på diverse sociale medier til at spørge fx: “hvornår skal den opgave laves eller hvordan laver man den her opgave?” Det fungere også fint.
Hvad savner du mest i din normale hverdag: I skolen? Fritidsaktiviteterne? Samværet med vennerne? I andre fællesskaber?
Jeg savner mest samværet med vennerne på kryds og tværs. Frikvartererne, hvor vi spiller fodbold. Min fritidsaktivitet fodbold har også været hård at holde så lang en pause fra. I skolen er det fælleskabet og morgensangene, som banker på døren.
Hvordan er din hverdag forløbet: Er den skemalagt sammen med dine forældre? Eller laver du lektier, når du har lyst?
Er du sammen med nogen fysisk, men på afstand i fritiden? Er du digitalt sammen med vennerne og hvordan foregår det, og hvad ”laver” I?
Min hverdag forløber sig meget realmæssigt møde ind på Zoom kl. 9. Hører på en lærer, som forklarer os dagens opgave. Vi kommer i breakout-rooms snakker om den. Efter det er klokken måske 12:00 – 13:00 også går man igang med sine andre lektier og ens dag slutter måske enten mellem 15:00 – 17:30 med pause. Det kommer an på igen, hvor mange lektier man har. Jeg har følelsen af, at jeg laver mere her i Coronatiden end normalt. I vores familie har vi nogen opgaver vi kan skrive os på fx: kløve brænde, støvsuge hele huset, gøre rent, hjælpe med at fælle et træ, slå græsset eller vaske bil. Det er så dagen kan have en form. Jeg er sammen med nogen fysisk i fritiden nu hvor Corona ender lidt ud, men på afstand. Digitalt er breakout – rooms på Zoom er min bedste mulighed for at snakke/spille med vennerne i den digitaleskole.
Hvad er sværest ved at være næsten isoleret i coronatiden? Fortæl om, hvad du savner? Hvordan det har været for dig at være så meget alene/sammen med familien? Har du været, er du, bange for at blive smittet?
Jeg synes det sværeste ved at være isoleret er alle de sjove frikvarterer og timer på skolen man savner. For mig har det at være alene med familien været hårdt nogen gange kan man godt diskutere lidt med hinanden og blive sure. Jeg har prøvet at være i Grønland i den nordligste folkeskole i verden og der følte jeg mig også lidt isoleret. Jeg har prøvet det på en måde før, men det her er helt anderledes. Jeg har/er ikke bange for at blive smittet med Corona, men jeg har selfølgelig været bange for mine bedsteforældre bliver smittet. Jeg ved heldigvis, at de passer godt på dem selv i Coronatiden. Jeg føler, at man har et ansvar som ung i Coronatiden at tage hensyn til ældre, for at de ikke bliver smittet.
Hvilke positive oplevelser kan du tage med dig fra coronatiden? I forhold til fx anderledes fællesskaber og til andre måder at kunne hjælpe og støtte hinanden? Jeg kan tage mange positive oplevelser med mig fra Coronatiden. Jeg har været mere i sommerhus med min familie og hygget os med lange gåture langs vandet. Jeg synes, at vores læringsportal Zoom er en positiv oplevelse. Den kan give en form for vished om at ens klasse stadig er der ude på en måde, hvis alle har kameraerne tændt😂 . Jeg vil nok i fremtiden være endnu bedre til min personlige hygiejne i hjemmet og udendørs for mig selv og andre. Det har Corona ihverfald plantet i mig.
Theis Krull